Dobbeltsyn.

Dobbeltsyn kan opstå af en lang række årsager.

Oplever du pludselig dobbeltsyn, skal du henvende dig til læge eller øjenlæge til udredning.

Eksempler på årsager til dobbeltsyn:

Stress, træthed, stor styrkeforskel imellem øjnene, grå stær, hjernerystelse, sygdom i hjernen, sclerose, migræne og andre sygdomme. Derfor er det vigtigt, at man først kommer forbi en øjenlæge.

Når du er udredt, kan man se på forskellige løsninger på problemet med dobbeltsyn. Nogle former er forbigående, andre permanente.

Dobbeltsyn er en utrolig anstrengende tilstand. Man bliver hurtigere træt, mange oplever hovedpine og utilpashed. Ens overskud i hverdagen falder i det hele taget.

Ved forbigående dobbeltsyn kan man ikke altid sige hvor lang tid man skal have problemet. Man kan dog nemt aflast med en klap for det ene øje. Den kan se ud på forskellige måder.

Denne udgave findes til begge sider, og kan let tages af og på efter behov.

 

Dette er en almindelig klap til brug, når man ikke bruger sine briller.

 

Dette er en beige udgave, der sættes på den indvendige side af ens eget brilleglas.

Kan let tages af og på efter behov. Lukker af for sidelys.

 

 

Den mest simple udgave er en hurtig nødløsning. Man sætter uigennemsigtig plast på indersiden af ens brilleglas. Det klippes derefter i facon.

 

Permanent dobbeltsyn.

Hvis ens dobbeltsyn ikke forventes at gå væk i lang tid, eller muligvis er permanent, da findes der forskellige løsninger.

Man afprøver først det der kaldes prismer i brilleglassene. Prismer flytter det billede der lander på øjets nethinde.

Hvis man fx. skeler, og ser dobbelt, så skyldes det, at hjernen ikke kan danne et billede af de to øjnes nethindebilleder.

Når man så rykker det skelende øjes billede på nethinden, hjælper man hjernen til at samle billedet til et. Dermed opnår man enkeltsyn igen.

Dette er et eksempel på hvordan et prismeglas rykker billedet.

 

En irislinse er en god løsning til aflastning.

Det er en kontaktlinse der sættes på det ene øje. Den er påmalet en iris (regnbuehinde) som ligner det andet øje. Den findes altså i mange farver. Linsen lukker helt af for syn, så man kun ser med det andet øje, og dermed ser enkelt.

 

Læs mere her: Irislinser

Det er individuelt hvilken løsning der fungerer bedst. Derfor anbefaler vi, at man afprøver de forskellige løsninger, før et valg træffes.